DOKU: Hvor er mindestederne for de brændte troldfolk?

Til oktober 2022 udkommer min minidokumentar “HEX – de brændte troldfolk i Danmark”, der undersøger hvem heksen er og hvilke mindesteder der eksisterer i dag for dem der blev henrettet og brændt på bålet. Filmen bliver vist i Kultur Caféen på Christiania d. 8 oktober 2022.

Det er nemlig meget begrænset hvilke steder vi har til at mindes dem. I Danmark findes to officielle mindetavler, en i Køge og en i Ribe. Begge synes i højere grad at mindes dem der blev udsat for trolddom, end dem der blev brændt. Jeg finder det interessant hvordan vores perspektiver ændrer sig undervejs i historien, når historien kommer på afstand og jeg undrer mig over hvorfor historien om at vi brændte mennesker af ikke fylder mere i vores nutid.

Måske skyldes det at heksen som person et blevet “mytificeret” og vi i mindre grad kan adskille heksen fra den mytologiske karakter, og i stedet se hende/ham, som del af det virkelighedsbillede man havde engang.

Jeg har filmet i Køge og i Ribe, hvor mange trolddomsprocesser fandt sted. I Køge har forfatter Olga Ravn lavet et mindested der mindes dem der blev udsat for hekseprocesserne, som del af en udstilling på KØS. I Ribe har Sydvestjyske museer skabt muset “HEX! Museum of Witchcraft” og jeg har interviewet de to kvinder der har været med til at skabe museet, Maria Østerby Elleby og Louise Hauberg Lindgaard. Begge er PhD i historie og museumsinspektører.

“HEX” minidokumentaren havde sin første screening i Huset KBH d. 8 september,
samt en efterfølgende screening i Kultur Ca´féen på Christiania d. 8 oktober.
Filmen forventes at udkomme ultimo 2022

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s